CUSTOM JAVASCRIPT / HTML

Aansprakelijkheid

Zakelijke aansprakelijkheid

Het verzekeren van de zakelijke aansprakelijkheid is een absolute must. Deze verzekering dekt namelijk de schade aan anderen waar uw bedrijf aansprakelijk voor is, en waar u dus ook als ondernemer aansprakelijk voor bent. Er zijn meerdere vormen van aansprakelijkheid te verzekeren.
 
De kans op een aanzienlijke schade door uw aansprakelijkheid is klein, maar als het u overkomt kan het gelijk grote financiële gevolgen hebben voor uzelf en voor de onderneming. De meest gebruikelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn de AVB en de BAV. Wat deze afkortingen betekenen en wat de verzekeringen inhouden lichten wij graag toe.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)?

De AVB vergoedt materiële schade en letselschade aangericht aan anderen. Door een fout van een werknemer raakt bijvoorbeeld de geparkeerd staande auto van een klant beschadigd. Een dergelijke schade is nog te overzien. Maar wat als een werknemer tijdens zijn werk letselschade aanricht aan de klant? 

Of er wordt een schade aangericht aan de woning van een klant. Maar er kan ook schade ontstaan door een ondeugdelijk product. Per beroepsgroep dreigen er verschillende gevaren, maar ook voor beroepsgroepen met maar een beperkt risico is de AVB zeker aan te raden.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)?

Dit is voor bepaalde bedrijven en beroepen een noodzakelijke aanvulling op de AVB. Op het eerste oog lijkt het dezelfde verzekering, maar schijn bedriegt. Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt afwijkende risico’s. Bij de BAV gaat het namelijk om het verzekeren van beroepsfouten. 

Het gaat om vermogensschade door het uitoefenen van het werk. Een belastingadviseur laat steken vallen bij de belastingaangifte met grote financiële gevolgen. De financiële schade kan verhaald worden op de BAV. Of een architect heeft de constructie van een gebouw fout uitgetekend en hierdoor komen er extra kosten achter het project weg. Het kan nog erger, het gebouw stort in door een constructiefout.

Kunt u zonder een verzekering tegen aansprakelijkheid?

U kunt besparen op de kosten door het risico van aansprakelijkheid zelf te dragen, maar verstandig is het niet. Een loodgieter sluit deze verzekering niet af omdat de kans bestaat dat het tegelwerk door de werkzaamheden beschadigd kan raken. 

Aansprakelijkheid verzekert u om claims van tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s te verzekeren. Het kan gebeuren, dus kunt u het risico maar beter verzekerd hebben.

Verzekert u het risico ook als de kans op schade beperkt is?

Een dakdekker en een aannemer hebben een grotere kans op schade door aansprakelijkheid in vergelijking met een administrateur of een tekstschrijver. Maar wij raden ook bij een laag risico toch aan om aansprakelijkheid te verzekeren. 

De kans op schade door aansprakelijkheid is er toch. En daar komt nog bij dat de verzekeraar rekening houdt met de kans op schade. Ondernemers die maar weinig kans op schade hebben, betalen ook minder premie voor de AVB en de BAV.

Wat zijn de gevolgen van het niet verzekeren?

Bij schade moet u zelf geld bijeen sprokkelen om de schade te vergoeden. Dat gaat met een klein ongelukje nog wel lukken, maar bij een schade van tienduizenden euro’s of nog meer kan het ook gelijk het einde van de onderneming zijn. 

Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming, kunt u ook nog privé voor de schadelast komen te staan. Dit is onwenselijk, dus verzekert u het risico van aansprakelijkheid liever.
SOCIAL MEDIA
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
CONTACT
Hillebrand Verzekeringen & Hypotheken
Postbus 128
 4300 AC ZIERIKZEE
(0111) 40 60 18
KvK 22045137 | AFM 12018875
Hillebrand Verzekeringen & Hypotheken 2023 - Alle rechten voorbehouden